maandag 13 juni 2011

Oesters


Oesters eten van het Wad


Bob had ons opgegeven, half zes op het Wad.
Onder begeleiding van Martin Zeeman, de Texelse oesterman (www.oestersenmeer.nl), ging een groepje met laarzen aan en een grote emmer de blubber in. Een belangrijke factor het was laag water en oostenwind. Binnen een kwartier was de emmer vol met hele grote vies uitziende oesters, maar wel heel vers. Voor de echte liefhebbers, je kunt er ook mosselen vinden en kokkels.


 Martin had alles prima voorbereid, op de openbare picknick tafel stonden de glazen witte wijn en een vers stokbroodje met boter al klaar. Grote emmers met water om de gevonden oesters in schoon te spoelen en een paar handige mannen die gewapend met oestermessen bijna niet konden wachten om deze delicatesse naar binnen te slurpen.


Martin raadde aan om de open oester goed te bekijken en er aan te ruiken, als hij stinkt weggooien, als er een parel in zit, wat een op de 10.000 keer voorkomt, dan kom je in het nieuws. Dit was onze oesterman vorige maand overkomen, een hele zeldzame gebeurtenis.


 Martin had ook nog een emmertje Fine de Claires, meer mijn maatje, mee genomen en ook die emmer was om acht uur leeg.


De schelpen werden weer in de zee terug gegooid en we genoten nog van een zomerse lente avond, zonder veel wind, met een prachtig uitzicht op het Wad en dat allemaal 5 minuten van ons huis.


Een filmpje, gemaakt door Ben Geuns, van deze oestertocht is te vinden op:
oestertocht


Van de oesterschelpen kun je een originele kandelaar maken. Wel eerst goed schoonmaken en een tijdje laten drogen in de zon.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten