zaterdag 16 oktober 2010

De molen

De Molen



We reden voor de zoveelste keer langs Koedijk, een dorp langs het Noord Hollands kanaal, direct na Alkmaar. Er was een omleiding en reden we aan de dorpskant richting Den Helder, dit was mijn kans om de 
Maalderij de Gouden Engel te bezoeken.




Een prachtige nieuwe, in oude stijl, herbouwde stellingmolen.
Tot rond 1930 stond erop ongeveer deze plek, een molen die eigendom was van de Firma Wed. C.Bos.con. De stichting Johannes Bos heeft dit project gefinancierd en er zo voor gezorgd dat er nu een bijzonder industrieel erfgoed staat.




Helaas we waren vroeg en het was een beetje mistig. We beklommen de molen en bewonderden de houten constructies, de molenaar was niet actief vandaag. In het winkeltje verkoopt men een uitgebreid assortiment meelsoorten en ook kant en klare mixen, zoals walnoot kruidkoek (water erbij en roeren). 




Het kleine Museum laat allerlei vondsten zien uit Koedijk, de majolica bordjes had iemand in zijn sloot achter zijn huis gevonden. 





Bob kon het niet laten om het spinnenwiel wat er stond op de juiste manier op te spannen, zodat het weer kon functioneren (wij hebben vroeger het boekje Spinnen geschreven, nu nog wel te koop op Marktplaats).

Mocht je op weg naar Texel zijn via Alkmaar, dan is dit een leuke onderbreking. Je kunt er koffie drinken met een heerlijke warme wafel en bij voldoende wind, maalt de molenaar biologisch graan. 





Voor de openingstijden zie info@molendegoudenengel.nl en de zelf gebakken koek smaakte goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten