zondag 9 januari 2011

Kweeperen

Kweeperen



Was 1 kilo kweeperen goed en borstel ze hard zodat de haartjes die op de schil zitten, verdwenen zijn. Snij de peren in stukjes, maar kom niet in het harde stuk bij het klokhuis, dat gebruiken we niet! De peren niet schillen. Doe alles in een flinke pan, voeg water toe. Zoveel dat de peren net onder water staan, iets minder mag ook. Breng dit aan de kook, laat het zeker 20 minuten doorkoken en roer af en toe. Prik in een stuk peer en haal ze van het vuur als het zacht aanvoelt. Laat het afkoelen.
Daarna met de staafmixer er een dikke moes van maken zonder stukjes.
Pan weer op het vuur en ongeveer een pond kristal suiker (ik gebruikte light suiker) toevoegen. Alles al roerende aan de kook brengen en zachtjes laten door koken, blijf wel roeren en let op want het kan spatten. Het is de bedoeling dat het nu inkookt tot een dikke jam. De kleur gaat nu ook veranderen, het wordt donkerder. Op een bakblik waarop we bakpapier hebben gelegd, storten we de hele dikke jam uit. Met een spatel of mes de massa glad strijken en laten afkoelen.
In blokjes snijden en het een paar dagen laten nadrogen op een warme plaats.
Deze blokjes kun je goed bewaren op een droge plaats.



Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten